Numerica Travel Report: Tajska - dežela (kislih) nasmehov?

Bangkok, Tajska

Minuli teden je tajska centralna banka znižala ključno obrestno mero ter se tako pridružila 22. ostalim centralnim bankam po svetu, ki so letos že znižale obrestne mere.

Za mnoge je bila sicer ta poteza nepričakovana, a glede na stanje tajskega gospodarstva ne preveč presenetljiva. Gospodarsko stanje na Tajskem ni najbolj rožnato, saj se po lanskem državnem udaru dežela nasmehov nesramežljivo spogleduje z recesijo.

 

 

Tajsko gospodarstvo se vse bolj spogleduje z recesijo

Tajsko gospodarstvo se vse bolj spogleduje z recesijo

Rast tajskega BDP (Vir: Bloomberg)

Gospodarska rast sicer upada že od konca leta 2012, v lanskem letu pa je znašala pičlih 0,7 %, kar je daleč od povprečne 4,2-% letne gospodarske rasti v letih med 2003 in 2013 ter krepko manj, kot je v preteklem letu znašala gospodarska rast v ostalih državah jugovzhodne Azije. Če je bila nekoč Tajska motor gospodarske rasti v jugovzhodni Aziji, se danes zdi, da ta primat vse bolj prevzemajo Filipini.

Razlogov za slabo gospodarsko rast na Tajskem je več. Izvoz, ki sicer predstavlja več kot 70 % tajskega gospodarstva, je upadel že drugo leto zapored, predvsem zaradi padca konkurenčnosti domačega gospodarstva, kar so sicer hitro izkoristili izvozniki v drugih državah regije.

Šibka je tudi zasebna potrošnja, predvsem po zaslugi visoke zadolženosti gospodinjstev, ki je, v veliki meri zaradi populistične politike prejšnjega predsednika vlade Thaksina Shinawatre, v zadnjem desetletju zrasla za več kot trikratnik in danes znaša 83 % BDP.

Na drugi strani se ambiciozni infrastrukturni projekti v višini približno 90 milijard evrov, ki jih je general Prayut Chan-Ocha napovedal ob prevzemu oblasti maja lani, izvajajo zelo počasi. Počasna pa je tudi izvedba gospodarskih ter političnih reform, ki bi tajski gospodarski voz potegnile iz blata. 

Glede na omenjeno bi bilo smiselno pričakovati, da zadnjih nekaj mesecev investitorjem na tajski delniški trg ni bilo naklonjenih, a temu ni tako. Predvsem po zaslugi domačih vlagateljev je tajski borzni indeks v pričakovanju gospodarskega okrevanja v lanskem letu zrastel za 15 % in se tako približal rekordnim vrednostim iz leta 2013. 

 

Gibanje tajskega borznega indeksa SET (Vir: Bloomberg)

V splošnem pa so vrednotenja lokalnih delnic trenutno neprivlačna, še posebej če v obzir vzamemo trhlo lokalno gospodarstvo ter boljše naložbene priložnosti v ostali državah v regiji.

Če je bila ena od osrednjih obljub predsednika vlade Prayuta ob prevzemu oblasti, da bo ljudem povrnil srečo in veselje, se glede na zdajšnje stanje zdi, da bo potrebno na to v pregovorni deželi nasmehov še nekoliko počakati in da je naložbene priložnosti trenutno bolj smiselno iskati drugje.

 

Miha Zupan, Numerica Partners

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več