Numerica Travel Report: Motorji Šrilanke

Colombo, Šrilanka

Eden od mojih sogovornikov mi je med obiskom Šrilanke omenil da je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja Lee Kuan Yew, prvi premier Singapurja, na uradnem obisku Šrilanke dejal da si želi da bi Singapur ubral enak razvojni model kot Šrilanka ob razglasitvi svoje neodvisnosti leta 1948.

Singapur se je od takrat razvil v eno gospodarsko najbolj uspešnih zgodb sedanjega časa, državljanska vojna med vladnimi silami in odporniškim gibanjem Tamilskih tigrov, ki je leta 1983 na Šrilanki izbruhnila zaradi etničnega konflikta med Singalci in Tamilci in je terjala več kot 70,000 žrtev pa je za 26 let ustavila nadaljni razvoj te otoške države.

Ekonomist Ruchir Sharma v svoji knjigi Breakout Nations za Šrilanko pravi da je to v obdobju državljanske vojne poganjal le en motor, saj je bilo med vojno gospodarsko gonilo države le zahodna provinca s prestolnico Colombo. Kljub temu pa je povprečna letna gospodarska rast Šrilanke v tem obdobju znašala 5%.

Danes se Šrilanka trudi nadoknaditi desetletja izgubljena v času vojne. Namesto enega motorja jo poganjajo motorji iz vseh devetih provinc, pri tem pa najbrž ni presenetljivo dejstvo da prednjačijo ravno motorji iz območij na severovzhodu, ki so bila v preteklosti žarišča vojnih spopadov.

V lanskem letu je gospodarska rast znašala 7,3%. Lokalna centralna banka za letošnje leto napoveduje 7,8% gospodarsko rast, medtem ko je napoved Mednarodnega denarnega sklada je nekoliko bolj konzervativna (6,8%).

Glavno gonilo gospodarske rasti bodo poleg domače potrošnje še naprej infrastrukturni in gradbeni projekti. V procesu izgradnje sta dve novi pristanišči, saj si Šrilanka prizadeva uveljaviti se kot glavni pomorski center na poti med Singapurjem in Bližnjim vzhodom. Poudarek je tudi na izgradnji prometne infrastrukture, ki bo pozitivno vplivala tudi na ostale gospodarske panoge.

Z novo izgrajeno infrastrukturo bo ogromno pridobil lokalni turizem, ki je do nedavnega zaradi vojne stagniral, medtem ko je turizem v ostalih azijskih državah v zadnjih dveh desetletjih naglo naraščal.


tabela: Turizem v azijskih državah se je v zadnjih 2 desetletjih razcvetel (prihodi turistov v milijonih)

V 12. stoletju je Šrilanko kot najlepši otok sveta označil že beneški trgovec Marco Polo. Danes se Šrilanka (spet) uveljavlja kot počitniški biser med turističnimi destinacijami. Od konca vojne se število turistov nenehno povečuje – v lanskem letu jo je obiskalo več kot 1,250,000 turistov, s podobnim tempom pa rastejo tudi prihodki iz turizma.

Kljub nagli rasti v preteklih letih pa je prostora za razvoj turizma še veliko, kar so opazile tudi svetovne hotelske verige, ki že pospešeno gradijo hotelske komplekse v Colombu. Trenutno je tam na voljo je le okrog 3,200 hotelskih sob (za primerjavo - v tajski prestolnici Bangkok je na voljo približno 64,000 sob), pomanjkanje kapacitet pa je še bolj kronično na obalnih delih, ki so paradni konj lokalnega turizma.


Foto: Kilometri peščenih plaž so eden glavnih adutov turizma na Šrilanki

Zgornji graf s turističnimi prihodi bi lahko preslikal tudi na širšo gospodarsko sliko saj je Šrilanka zaradi posledic uničujočega konflikta šele v začetni fazi svojega razvoja. Kot v svoji knjigi zaključuje že prej omenjeni avtor Ruchir Sharma – “Državljanske vojne je konec, okrevanje že poteka, Šrilanka pa ima možnost da zopet doseže svoj preboj.”

Miha Zupan je analitik družbe Numerica Partners, trenutno nastanjen v Bangkoku, kjer opravlja analize podjetij iz regije JV Azije. Dobro poznavanje emerging in frontier trgov si je pridobil z izkušnjami v različnih finančnih institucijah v Hong Kongu, Južni Koreji, Mongoliji, Nemčiji in Sloveniji.

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več