Numerica Travel Report: Tajska igra prestolov

Bangkok, Tajska

V tajsko prestolnico Bangkok sem pred dvema tednoma prispel ravno dan po tem ko je vojska pod vodstvom generala Prayutha Chan-oche prevzela oblast. Po mestu življenje nemoteno teče dalje in znakov vojaškega udara skorajda ni opaziti.

Od konca monarhije leta 1932 je to že 12 državni udar, politična nestabilnost pa se v državi stopnjuje že od leta 2005. Mnogi tokratni državni udar vidijo kot korak k stabilizaciji države, saj za razliko od prejšnjih političnih kriz, tokratna negativno vpliva tudi na lokalno gospodarstvo, še posebej zaradi upada turizma, ki predstavlja znaten del tajskega BDP.

Politična kriza je tokrat načela tudi rast tajskega BDP (Vir: Bloomberg)

Tokratna politična kriza pa poleg učinka na gospodarstvo izstopa tudi po pomembnosti.

Poleg razredne bitke med “rdečesrajčniki”, ki predstavljajo revnejši del podeželskega prebivalstva, ter “rumenosrajčniki” oziroma bogatejšim prebivalstvom mestnih predelov gre v ozadju kompleksne politične krize tudi za iskanje vpliva pri imenovanju novega tajskega kralja.

Trenutni kralj Bhumibol, sicer monarh z najdaljšim vladarskim stažem na svetu, je med Tajci zelo priljubljen in spoštovan. Vendar zaradi njegove dolgotrajne bolezni in starosti pa se vse pogosteje pojavljajo vprašanja o njegovem nasledniku, ki zaenkrat ustaja uganka, saj je princ Maha Vajiralongkorn zaradi svoje naklonjenosti bivšemu predsedniku vlade Thaksinu Shinavatri med vplivnimi krogi v Bangkoku nepriljubljen.

Pri imenovanju kralja ima glavno besedo tajski parlament zato različne interesne skupine iščejo politični vpliv pri ustoličenju novega prestolonaslednika in posledično vpliv tako na politično kot tudi na gospodarsko dogajanje na Tajskem, saj tajska kraljeva družina razpolaga z bogastvom ocenjenim na 25 milijard evrov kar jo uvršča med najbogatejšo monarhijo sveta.

Na kocki je veliko. Prav zato, pričakovanju navkljub, konca politične krize na Tajskem ni pričakovati pred imenovanjem novega kralja.

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več