Numerica Travel Report: Bumerang efekt gospodarskih sankcij

Hong Kong

Dogajanje na svetovnih finančnih trgih v zadnjih nekaj mesecih bolj kot sicer kroji tudi geopolitična negotovost. Medtem ko imajo dogodki v Južnokitajskem morju ter Zahodni Afriki (zaenkrat) le regionalen vpliv pa so posledice nestabilnosti na Bližnjem vzhodu ter krize v Ukrajini ter širše.

Dogajanje na svetovnih finančnih trgih v zadnjih nekaj mesecih bolj kot sicer kroji tudi geopolitična negotovost. Medtem ko imajo dogodki v Južnokitajskem morju ter Zahodni Afriki (zaenkrat) le regionalen vpliv pa so posledice nestabilnosti na Bližnjem vzhodu ter krize v Ukrajini ter širše.

Že tako napete razmere v Ukrajini so še dodatno zaostrile julija letos ob sestrelitvi malezijskega potniškega letala na ukrajinsko-ruski meji. V odzivu na to so gospodarske sankcije proti Rusiji najprej uvedle ZDA, kmalu zatem pa še EU ter nekatere ostale zahodne države. Zaradi teh bi Rusija, sicer osmo največje gospodarstvo sveta, lahko padla v recesijo, rusko gospodarsko ministrstvo pa je pretekli teden že krepko znižalo napovedi gospodarske rasti. Zaskrbljeni so tudi gospodarstveniki v vodilnih nemških podjetjih, ki opozarjajo na negativne učinke sankcij tudi na domačih tleh.

V odgovor na sankcije zahodnih držav pa je Rusija v sredini avgusta uvedla enoletno prepoved uvoza hrane iz držav EU, ZDA, Kanade, Avstralije ter Norveške. Vrednost uvoza hrane iz vseh omenjenih držav v Rusijo znaša slabih 7 milijard €, najbolj pa bo prepoved prizadela poljske proizvajalce sadja ter norveške ribogojnice.


Vrednost izvoza prehrambenih izdelkov v Rusijo iz posameznih držav (Vir: Wall Street Journal, Zvezna carinska služba Ruske federacije, Mednarodni trgovinski center, lastni izračuni)

Omenjene sankcije pa bodo poleg poražencev prinesle tudi zmagovalce. V torek je Rusija prižgala zeleno luč za uvoz mlečnih izdelkov treh turških proizvajalcev mlečnih izdelkov. Cena delnice enega od teh, ki ga imamo tudi v našem portfelju naložb, je ob objavi novice poskočila za dobrih 20%. Poleg Turčije pa si bodo največji kos pogače odrezale tudi države Južne Amerike ter Kazahstan ter Belorusija, ki sicer skupaj z Rusijo tvorita Evrazijsko gospodarsko skupnost. Glede na naravo našega sklada že preučujemo možnosti za še dodatno izpostavljenost do tega nastajajočega trenda.


Miha Zupan, Numerica Partners

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več