Numerica Travel Report: Filipini - novi azijski tiger?

Filipini

Besedna zveza “tigrovi mladiči” označuje štiri največja gospodarstva jugovzhodne Azije – Tajsko, Malezijo, Indonezijo ter Filipine.

Filipine je pred dvema letoma banka HSBC v svoji drzni napovedi “The World in 2050” izpostavila kot eno najbolj bleščečih gospodarskih zgodb v naslednjih nekaj desetletjih.

Podobnega mnenja je tudi Goldman Sachs, ki jih je uvrstil med t.i. “naslednjih 11” oz. 11 gospodarstev, ki bodo skupaj z BRIC državami krojili svetovno gospodarsko platno v naslednjih desetletij.

Po napovedih HSBC bodo Filipini do preloma stoletja s pomočjo visoke gospodarske rasti ter ugodne demografske slike postali 16. največje gospodarstvo sveta.

Robustna gospodarska rast, ki je v lanskem letu znašala 7,2 odstotka, je to 100-milijonsko državo ustoličila na mesto najhitreje rastočega gospodarstva v regiji.

 

Povprečna letna gospodarska rast je v zadnjem desetletju znašala 5,4 odstotke (vir: Bloomberg)

 

Gonilna sila gospodarske rasti je domača potrošnja, pri kateri pomembno vlogo igrajo nakazila zdomcev, vedno večjo vlogo pa prevzema tudi industrija zunanjega izvajanja poslovnih procesov. Ta danes že zaposluje več ljudi kot v Indiji, ki je tradicionalno znana po zunanjem izvajanju poslovnih procesov.

Na pozitivno gospodarsko sliko so se odzvale tudi bonitetne hiše, ki so zvišale bonitetne ocene države, Filipini pa so postali ljubljenec investitorjev na trgih v razvoju. Lokalni borzni trg je v letošnjem letu eden najdonosnejših v Aziji kljub relativno visokim vrednotenjem.

Na drugi strani pa je slaba infrastruktura, ki vidno zaostaja tudi za ostalimi državami v regiji, cokla gospodarskega razvoja. Zgovorno je dejstvo, da sem od letališča do centra Manile v času prometne konice potreboval skoraj tri ure, medtem ko je ob normalnem prometu za to pot potrebnih 20 minut.

Svetla izjema je poslovno središče v prestolnici Manila, imenovano Makati, ki se lahko pohvali z zavidanja vredno razvitostjo in urejenostjo in s svojo podobo spominja na razvite finančne centre Azije, kot sta Hong Kong ali Singapur.

Na področju infrastrukture se z ambicioznim investicijskim programom v obliki javno-zasebnih partnerstev predsednika Benigna Aquine sicer kaže luč na koncu tunela. Proračun za prihodnje leto predvideva za več kot 20 milijard dolarjev infrastrukturnih investicij.

Prav izboljšanje infrastrukture bo igralo ključno vlogo pri tem ali se bo tigrov mladič v naslednjih desetletjih prelevil v tigra.

 

Miha Zupan, Numerica Partners

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več