Numerica Travel Report: Kitajska: borzna renesansa ali norija?

Kitajska

Medtem ko svetovni borzni trgi letos previdno stopicljajo višje (indeks MSCI World, ki združuje borze razvitega sveta, je letos zrasel za dobrih 5 odstotkov), je zgodba na Kitajskem nekoliko drznejša. Po tem ko je bil tamkajšnji borzni trg v zadnjih nekaj letih med najmanj donosnimi na svetu, je od začetka letošnjega leta zrasel že za skoraj 26 odstotkov, po velikonočnih praznikih pa se je mrzlica prelila tudi v Hong Kong in lokalno borzo v nekaj dneh dvignila za skoraj 15 odstotkov.

 

Po Kitajski se je borzna mrzlica prelila tudi v Hong Kong (vir: Bloomberg)

 

Ob kitajski borzni evforiji pa se poraja vprašanje, ali je takšna rast vzdržna.

Gledano z vidika vrednotenj na trgih, bi bil odgovor lahko pritrdilen. Kitajska je kljub nagli rasti v preteklih nekaj mesecih še vedno najcenejši trg v regiji in je trenutno glede na večkratnik dobička blizu svojemu desetletnemu povprečju.

Vendar pa vrednotenja (skupaj s podrobno analizo podjetij) v primeru kitajskega trga večinoma igrajo postransko vlogo. V marsičem ta spominja na igralnice v Macau, kar dobro ponazarja tudi priloženi graf, ki prikazuje tedensko število novih trgovalnih računov na kitajskih borzah ter vrednost indeksa borze v Šanghaju – višje, kot gredo cene delnic, več je endorfina željnih investitorjev, ki v evforiji polagajo žetone na borzno ruleto.

Samo v marcu je bilo na Kitajskem odprtih skoraj 5 milijonov trgovalnih računov, kitajski borzni stampedo pa se nadaljuje tudi v tem mesecu, saj je bilo v prvi polovici aprila odprtih že več kot 3,2 milijona trgovalnih računov.

 

Pojem čredni nagon je na Kitajskem dobil povsem nove razsežnosti (vira: Kitajska klirinško depotna družba, Bloomberg)3

 

Investicijski proces povprečnega kitajskega “investitorja” je nedavno izvrstno povzel Wall Street Journal v enem izmed člankov o Kitajski, kjer citira gospo Li (mali investitorji kot so gospa Li, predstavljajo dobršen del investitorjev na Kitajskem), ki pravi: “Delnice mi priporočijo prijateljice, saj sama ne vem, katere naj izberem.”

Kitajsko borzno mrzlico brez pretiravanja označimo za špekulativno mrzlico. Glede na nepredvidljivo naravo tovrstnih mrzlic ne bi bilo presenetljivo, če bi v naslednjih šestih mesecih trg zrasel še za 100 odstotkov (še posebej ob pomoči ohlapnejše monetarne politike na Kitajskem), kot tudi ne bi bilo presenetljivo, če bi se njegova vrednost prepolovila.

Ni se potrebno ozreti predaleč nazaj za podoben scenarij: v sredini prejšnjega desetletja so kitajske delnice najprej zrasle za več kot 300 odstotkov, nato pa se je njihova vrednost v dobrih šestih mesecih prepolovila. In kot je dejal Mark Twain, zgodovina se ne ponavlja, se pa rima.

 

Miha Zupan, Numerica Partners

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več