Numerica Report: Cena sladkorja na 16 mesečnem dnu

Surovi sladkor je še ena surovina v nizu, ki v zadnjem obdobju beleži konstanten negativni trend cene.

Zlasti v zadnjih dneh je cena močno na udaru in se je spustila pod 13,5 centov za funt (0,45 kilograma). Na ceno surovega in posledično tudi belega sladkorja vplivajo predvsem vremenske razmere in napovedi prihodnje pridelave. Trg sladkorja se je tako znašel v podobnem neravnovesju, kot trg kakava (o tem sem pisal v prispevku Manj prodane čokolade, cenejši kakav). Na eni strani se, zaradi ugodnih vremenskih razmer zadnjih sezon, proizvodnja povečuje, med tem ko potrošnja sladkorja stagnira. V prehranski industriji povpraševanje upada zaradi vse višje zdravstvene osveščenosti potrošnikov in državnih administracij po svetu, ki z dodatnim obdavčevanjem sladkih prehrambnih izdelkov dodatno omejujejo potrošnjo. Drugi pomemben dejavnik končne cene sladkorja je količina predelave sladkornega trsa v etanol oziroma za namene biogoriva. Ta s pričo nizke cene nafte in ostalih energentov v zadnjih dveh letih beleži občutno nižje letne rasti (pod 2 odstotki) od desetletnega povprečja, ki znaša preko 10 odstotkov na letni ravni.

Največja proizvajalka surovega sladkorja je Brazilija, saj letno proizvede več kot tretjino celotne svetovne količine. Brazilija je tudi največja proizvajalka in hkrati porabnica etanola iz sladkornega trsa. Z implementacijo dolgoletnega nacionalnega programa nadomeščanja fosilnih goriv z etanolom, so Brazilci uspeli nadomestiti kar 40 odstotkov celotnih domačih potreb. To je daleč od svetovnega povprečja uporabe biogoriv, ki znaša zgolj 3 odstotke celotne porabe goriv.

A pri tako nizkih nivojih cene nafte in ostalih energentov tudi proizvajalci biogoriv dihajo na škrge in omejujejo proizvodnjo. Manj sladkobnega trsa namenjenega proizvodnji etanola, se na koncu odraža v presežni količini trsa namenjenega pridelavi sladkorja in posledično še nižji ceni te surovine.

 

 

Vir: Bloomberg

 

Branko Železnik, NUMERICA PARTNERS

 

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več