Numerica Report: Svet kriptovalut

Tečaji kriptovalut so zelo volatilni, močno nihajo, zato brezglavo investiranje vanje ni priporočljivo.

Kriptovaluta, blockchain, Bitcoin in Ethereum so le nekateri od neologizmov, ki se vse pogosteje pojavljajo v vsakdanjem besednjaku modernega človeka. A kaj pravzaprav pomenijo? Nekateri so prepričani da gre zgolj za muho enodnevnico brez prave vrednosti, z naložbenim potencialom »catch the cash-a«, drugi, ki zadevo poznajo nekoliko bolje, pa v blockchain tehnologiji in kriptovalutah vidijo potencial neslutenih razsežnosti. Kdo ima prav?

Vprašajmo se najprej, kaj posamezni valuti oziroma denarju določa vrednost. Nekoč, ko so za plačilno sredstvo uporabljali kovance iz plemenitih kovin, je bila ta vrednost precej eksaktna. Definirale so jo tri glavne komponente: stroški proizvodnje, količina kovancev v obtoku in uporabna vrednost kovine v druge namene. Ko zaradi obsega poslovanja trgovanje s kovanci ni bilo več mogoče in ko jih je zamenjal papirnati denar, pa so vse tri komponente realne vrednost denarja izginile. Danes, ko ni več niti zlatega standarda, skoraj vse svetovne valute poimenujemo »fiat valute«. Fiat (lat. »naj se zgodi«) valuta torej ni nič drugega kot obljuba ali zagotovilo države oziroma centralne banke, da številka na bankovcu res predstavlja njegovo vrednost. Proizvodna – tiskarska vrednost bankovca je minimalna, zato se lahko tiska in povečuje količino v obtoku po mili volji, kar dodatno znižuje vrednost, drugotne uporabne vrednosti pa papirnati denar tako ali tako nima.

In kje se skriva vrednost kriptovalut? Glavna vrednost se skriva v blockchain tehnologiji, na kateri temeljijo vse vodilne kriptovalute. Njena uporabna vrednost ima dejansko neslutene razsežnosti v vseh sferah moderne ekonomije. Če se omejim samo na bančni sektor, njena implementacija zelo poenostavi in poceni transakcijske procese, saj v sistemu blockchaina več ne potrebujemo centralnih bank, posrednikov in finančnih inštitucij. Transakcije se namreč zgodijo/zapišejo v kriptiranem decentraliziranemu sistemu, ki ga tvorijo računalniki vseh v mrežo vključenih uporabnikov. Tudi produckijska vrednost kriptovalut je, čeprav gre za elektronsko obliko denarja, izredno visoka. Za potrebe rudarjenja glavne kriptovalute Bitcoin se samo električne energije na leto porabi v vrednosti okoli 10 milijard dolarjev. Kje so še stroški superračunalnikov, ki so danes potrebni za proizvodnjo te valute? Pri današnji tržni kapitalizaciji Bitcoina okoli 45 milijard dolarjev strošek proizvodnje tako skoraj v popolnost odraža njegovo vrednost. Ta se zna v prihodnje povečevati tudi zaradi dejstva, da se bo pri količini 21 milijonov ustvarjenih Bitcoinov proizvodnja ustavila. Do danes je bilo ustvarjenih okoli 75% vseh Bitcoinov, preostalih 25% pa naj bi se, po projekcijah vse zahtevnejšega rudarjenja, ustvarjalo šele leta 2045. To pomeni, da bodo stroški rudarjenja in posledično tudi vrednost valute v prihodnje naraščali eksponentno.

Kriptovalute kot naložba

Kljub neizmernemu potencialu, ki ga svet kripto valut in blockchain tehnologije predstavlja in kljub dejstvu, da vse vodilne svetovne korporacije in finančne inštitucije pospešeno vlagajo v njihov razvoj, so naložbe v kriptovalute povsem nekaj drugega kot naložbe v tradicionalne oblike ( npr. delnice, obveznice, plemenite kovine in nepremičnine). Dejstvo je tudi to, da si niso vse kriptovalute po logiki enake. Vsak dan se rodi ena nova, velikokrat nepreverjenega izvora in potenciala. Njihovi tečaji so izredno volatilne narave in jih krojijo precejšnja dnevna nihanja. Brezglavo investiranje v kriptosvet, samo zato, ker je sosed v enem mesecu bajno zaslužil, zato globoko odsvetujemo!

 

Vir: Bloomberg

 

Branko Železnik, NUMERICA PARTNERS

 

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več