Numerica Report: Pšenica je že peto leto cenejša

Čas domače žetve pšenice je pred vrati in tudi tokrat se bije boj za odkupno ceno med mlinarji in domačimi kmeti.

Po ocenah slednjih bo letošnja letina za petino nižja od lanske, kar bo še dodatno oklestilo njihove prihodke. Odkupne cene pšenice namreč že peto leto zapored beležijo negativen trend in se na mednarodni blagovni borzi trenutno gibljejo pri 140 evrih na tono. Slovenski kmetijski inštitut je glede na skromno domačo pridelavo izračunal povprečno proizvodnjo ceno malo nad 160 evrov na tono. Ta je za mlinarje občutno previsoka, nekaterim kmetom pa še vedno ne pokrije niti stroškov pridelave.

Slaba letina je posledica pomanjkanja padavin v začetnem obdobju rasti, zato pšenica ni razvila dovolj močne rastne zasnove, kar posledično pomeni tudi manjše klasje. Poleg vremenskih pogojev, ki vplivajo na količino pridelave, na ceno pšenice vplivajo tudi gospodarske razmere. V letih svetovne recesije od leta 2008 do 2010 je cena pšenice utrpela najgloblji padec zadnjih dvajsetih let. Takrat je cena z vrha pri 288 evrih na tono strmoglavila na 117 evrov.

Pšenica je sicer v svetu najpomembnejša kmetijska surovina zato njena cena na borzi z roko v roki sledi (in hkrati botruje) vsesplošnemu trendu cen - inflaciji. Največja pridelovalka je Kitajska, ki letno pridela okoli 130 milijonov ton pšenice, sledita ji Indija s 100 milijoni ton in ZDA s 70 milijoni ton. Domača letna  pridelava znaša okoli 150.000 ton.

V grafikonu je prikazana primerjava desetletnega gibanja borzne cene pšenice ter gibanje inflacije za EU območje. Močna pozitivna korelacija je očitna. Iz navedenega lahko torej sklepamo, da se v prihodnje lahko cena pšenice prične počasi dvigovati, saj tudi evropska centralna banka napoveduje višje stopnje inflacije za evro območje.

 

 

Vir: Bloomberg

 

Branko Železnik, NUMERICA PARTNERS

 

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več