Numerica Report: Vietnam - obetavna dežela obsežnih ekonomskih reform

Povprečna gospodarska rast zadnjih deset let je bila 6,4 odstotna, kar opazno zmanjšuje revščino.

Socialistična republika Vietnam z učinki dolgoletnih politično-ekonomskih reform, katerih začetki segajo v 80 leta prejšnjega stoletja, postaja ena najhitreje rastočih azijskih ekonomij. Vietnam je pred tridesetimi leti veljal za eno najrevnejših držav, ki pa se danes le počasi prebija v družbo srednje razvitih držav sveta. Čeprav je povprečna letna stopnja rasti BDP na prebivalca zadnjih deset let pri 6,4 odstotka ena višjih v svetovnem merilu, tudi letošnja napoved obljublja zavidljivo 6,8 odstotno rast, znaša vietnamski BDP na prebivalca še vedno skromnih 2.000 dolarjev.

Napredek je moč opaziti na vseh nivojih družbe.

Državna vlaganja in gospodarske reforme še najbolj občuti najrevnejši sloj vietnamske družbe. Odstotek prebivalstva, ki na dan porabi manj kot 2 dolarja se je odleta 1993 do danes znižal s 50 odstotka populacije, na zgolj 3 odstotke. Izboljšano infrastrukturno stanje ruralnih predelov (oskrba z elektriko, pitno vodo in kanalizacijo) se že kaže v pozitivnih trendih življenjskega standarda najrevnejših. Stopnja umrljivosti vseh starostnih skupin močno upada, stopnja izobraženosti narašča.

Poleg pospešenih državnih vlaganj v infrastrukturo, so glavna gonila sila gospodarske rasti zadnjih let postopno odpiranje gospodarstva tujim investicijam ter privatizacija državnih podjetij. Tujih investicij je vsako leto več, saj poceni delovna sila in stimulativna davčna politika predstavljata konkurenčni prednosti Vietnama pred vse dražjo kitajsko proizvodnjo.

Tudi kapitalistični Vietnam žanje sadove socialnih reform

Seveda se pozitivni ekonomski trendi odražajo tudi na kapitalskem trgu. Vietnamski borzni indeks Ho Chi Minh je v zadnjih petih letih porasel (merjeno v USD) za več kot 72 odstotkov in tako zabeležil skoraj dvakratno rast azijskega indeksa MSCI Asia ex Japan, ki je v enakem razdobju zabeležil »zgolj« 38 odstotno rast. Vietnamski trg je vse zanimivejši tudi zaradi vključevanja novih kotacij velikih domačih podjetij. V letošnjem letu je bilo na trg uvrščenih kar nekaj delnic domačih blue chipov, med drugim delnice letalskega prevoznika Vietnam Airlines in delnice tekstilnega giganta Vinatex. Kljub pretekli rasti tečajev vietnamskih delnic in kljub dejstvu, da v primerjavi z azijskim povprečjem, vietnamski trg ni najcenejši, naj bi se, po pričakovanjih analitikov, pozitivni trend nadaljeval vsaj do konca letošnjega leta. V prihodnje naj bi bile najatraktivnejše delnice podjetij iz sektorjev domače potrošnje (trgovina), gradbeništva, turizma in transporta.

 

 

 

Vir: Bloomberg

 

Branko Železnik, NUMERICA PARTNERS

 

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več