Numerica Report: Zlato v 6 letnem padajočem trendu

Od leta 2011 se cena zlata nahaja v območju negativnega trenda in nič ne kaže, da bi se lahko v bližnji prihodnosti trend obrnil.

Kakšna bo dejanska cena zlata v prihodnje je sicer težko napovedati, a ko predočimo njeno pričakovano gibanje glede na pričakovano stopnjo inflacije ZDA ter posledično vrednosti ameriškega dolarja, je prihajajoči trend cene zlata dokaj jasen. Ker je zlato kotirano v USD, dražji dolar avtomatično pomeni dražje zlato za nakupe z drugimi valutami in posledično šibkejše povpraševanje ter nižjo ceno zlata. Ameriškemu gospodarstvu naj bi šlo v prihodnje dobro, zato kani FED letos dodatno dvigniti obrestno mero, kar bi vrednost dolarja dvignilo iz lokalnega dna na višje ravni in cena zlata bi upadla. Drugi močan dejavnik z enakim odnosom gibanja je sentiment na globalnih delniških trgih. Ko ti rastejo oziroma nimajo razloga za padec, cena zlata v najboljši meri stagnira. Le, ko bi prišlo do preplaha in umika denarja iz delniških naložb v »varno zavetje« zlata, bi cena slednjega porasla.

Trenutno največjo grožnjo svetovni varnosti in seveda kapitalskim trgom predstavljajo severnokorejski balistični poskusi. Njihove rakete imajo vedno večji domet in po navedbah Pjongjanga je celotno ozemlje ZDA že dosegljivo njihovim jedrskim izstrelkom. Retorična vojna med Pjongjangom in Washingtonom sicer še ne plašita investitorjev v tolikšni meri, da bi se preplah odrazil na ceni zlata, a že nov poskus izstrelka v mednarodne vode in morebitno posredovanje Japonske (raketa naj bi prečkala njihov zračni prostor in ciljala na ameriško oporišče na otoku Gvam), bi sprožilo obsežnejši umik kapitala z delniških trgov v zavetje zlata.

Negativen sentiment oziroma pričakovanje o gibanju cene zlata v prihodnje ponazarja tudi razmerje špekulativnega denarja v zlatu. Trenutno je namreč okoli 250.000 pogodb vezanih na ceno zlata v kratkih pozicijah (te stavijo na padanje cene) in le okoli 150.000 pogodb, ki stavijo na rast te plemenite kovine.

 

 

 

 

Vir: Bloomberg

 

Branko Železnik, NUMERICA PARTNERS

 

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več