Numerica Report: Trumpova samohvala se pod mizo valja

Vlagateljem preostane samo upanje, da bo @realDonaldTrump malo manj tvital in kaj več naredil. 

Aktualni predsednik ZDA je še pred volitvami javnost svaril o prenapihnjenosti delniških trgov, ki bodo popokali kot milni mehurčki. Dandanes pa se hvali, da ameriški indeksi dosegajo zgodovinsko najvišje vrednostiin da je to odraz ugodnih gospodarskih razmer ustvarjenih s trdim delom njegove administracije. Po njegovih besedah (tvitih) sodeč posel v Ameriki cveti, poslovni entuziazem je na vrhuncu, poslovno okolje pa še nikoli ni bilo v boljšem stanju. Vprašanje je ali ima kratek staž Trumpove administracije in bolj ali manj ponesrečeno udejanjanje razvojno-ekonomskega programa t.i. trumponomike že kakršenkoli vpliv na poslovni svet. Če že, zelo majhnega, pa še to zgolj zaradi obljub in ne zaradi implementacije obljubljenega.

S&P500 – ameriški indeks »stare ekonomije« je od volitev do danes res pridobil skoraj 13 odstotkov, a kot rečeno predvsem zaradi pričakovanj in obljub o znižanju davčnih stopenj, reforme bančnega sektorja in povečanega državnega investiranja v  prenovo infrastrukture.

Na krilih obljub so v prvem mesecu po izvolitvi najbolj poletele delnice bančnega sektorja, saj so od razglasitve njegove zmage (9. november) do sredine decembra lanskega leta porasle za okoli 30 odstotkov. Od takrat do danes pa se tečaji finančnih inštitucij niso bistveno spremenili in ob polletju predstavljajo enega najmanj donosnih sektorjev. Podobno se godi delnicam podjetij iz panog vezanih na ameriško infrastrukturo in državno investiranje vanjo. Te so v mesecu po volitvah, porasle za dvajset odstotkov in več, a kmalu po tem, ko je bilo jasno, da trumponomika ne bo izpeljana, kot je bilo načrtovano, tudi izgubile vso lani pridobljeno vrednosti. 

Trump je v svojih predvolilnih nagovorih analogijo milnega balončka največkrat uporabljal za opis stanja tehnološkega sektorja in delnic »nove ekonomije« vključenih v indeks NASDAQ. A kaj, ko so delnice teh podjetji v letošnjem letu daleč najdonosnejše in beležijo tudi do 30 odstotno rast in več.

Polovica prvega leta aktivnega predsedovanja Donalda Trumpa in njegove administracije je za nami. Do sedaj nam žal še ni postregla s kakšno odmevnejšo reformo. Vsaj ne v taki obliki, ki bi bila sprejemljiva tudi za senat. Polom, ki ga je Trumpova administracija doživela z večinsko zavrnitvijo predloga zdravstvene reforme in preklicem t.i. obamacare, je po ocenah poznavalcev le prvi v nizu.  Politični analitiki zato njegovo administracijo in njeno neučinkovito vodenje ekonomske politike že ocenjujejo kot eno najslabših v ameriški zgodovini. Vlagateljem na borzi torej ne preostane nič drugega, kot nadaljnje upanje, da bo Donald malo manj tvital in kaj več naredil v smeri udejanjanja zastavljenih reform. Njegovo predsedovanje in njegov diplomatski analfabetizem kapitalskim trgom trenutno ne predstavlja dobre popotnice in nikakršne osnove za nadaljnjo rast tečajev. Ravno nasprotno. Grožnje drugim državam o stresanju ognja in gneva, bolj kot naslovnike, plašijo akterje na kapitalskih trgih.

 

 

 

Vir: Bloomberg

 

Branko Železnik, NUMERICA PARTNERS

 

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več