Numerica Report: Nikelj

O potencialu litija v povezavi  s hitrorastočo industrijo električnih vozil, pa tudi drugih segmentov električnih naprav (prenosniki, pametni telefoni) smo že pisali. Pravzaprav pa je glavna substanca litij-ionskih baterij, kakršne v svoja vozila vgrajuje tudi Tesla, nikelj

In prav potrebe novodobne elektro-avtomobilske industrije bodo v prihodnje glavna gonilna sila povpraševanja po niklju. Po ocenah rasti števila električnih vozil naj bi se povpraševanje po niklju do leta 2050 podvojilo.

Obdobje izrazitega padajočega trenda, ki je v letih 2015 in 2016 zaznamoval celoten trg surovin, tudi niklja, se očitno končuje. Cena niklja se je z lokalnega vrha, zabeleženega poleti leta 2014, ko je ta znašala skoraj 20.000 dolarjev za tono, v začetku leta 2016 spustila pod ceno 8.000 dolarjev za tono.

Danes nikelj kotira pri ceni okoli 11.000 dolarjev za tono in beleži izrazito pozitiven trend. Čeprav se povpraševanje po niklju ni povečalo čez noč, je cena te visokosijoče, nerjaveče kovine, ki je sestavni del nerjavečega jekla, v preteklih tednih v vzponu predvsem zaradi pozitivnih trendov industrijske proizvodnje ene največjih povpraševalk Kitajske in pričakovanjih o povečanih vlaganjih v infrastrukturo ameriškega gospodarstva. Na drugi strani višjo ceno niklja diktirajo tudi »pridelovalci«. Ti so zaradi nizkih odkupnih cen močno zmanjšali proizvodne kvote. Enako kot pri preostalih surovinah, se bo nastalo tržno neravnovesje, ko ponudba ne sledi povpraševanju, v prihodnje odražalo tudi na borzni ceni niklja.

 

 

Vir: Bloomberg

 

Branko Železnik, NUMERICA PARTNERS

 

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več