Numerica Report: September najslabši mesec za zlato

Čeprav je zlato v začetku septembra doseglo vrh, je bil ta mesec najmanj donosen v zadnjem letu. Strah vlagateljev v zvezi z besedno vojno med korejskim voditeljem Kim Džong Unom ter ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom je očitno popustil in žlahtna kovina ne predstavlja več varnega zavetja.

Od doseženega vrha v začetku septembra se je cena zlata v slabem mesecu znižala za dobrih 6%. Cena je do 2. oktobra padla za 78,09 dolarjev in s 1.271,13 dolarja na unčo dosegla najnižjo točko od sredine avgusta.

V času negotovosti na finančnih trgih in groženj svetovnemu gospodarstvu predstavlja zlato varno zavetje vlagateljev. Strah vlagateljev v zvezi z besedno vojno med korejskim voditeljem Kim Džong Unom ter ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom pa je očitno popustil in žlahtna kovina ne predstavlja več varnega zavetja, kamor bi se vlagatelji zatekli.

Dodaten pritisk na ceno vrši tudi rast vrednosti dolarja v primerjavi s košarico glavnih svetovnih valut. Vrednost dolarja v zadnjem mesecu je v primerjavi z evrom zrasla z 0,839 evrov za dolar na 0,850 evra za dolar, medtem ko se je indeks dolarja glede na košarico valut povzpel iz 92,63 na 93,45. Cena zlata je kotirana v dolarjih, zato dražji dolar pomeni višjo ceno zlata v drugih valutah, kar sproži manjše povpraševanje po zlatu in posledično nižjo ceno.

Popuščanje negotovosti se izraža tudi pri vlagateljih v špekulativnih skladih. Med glavnimi prodajalci v preteklem tednu so bili SPDR Gold Trust, največji svetovni sklad, ki spremlja gibanje cen zlata ter hedge skladi, ki so zmanjšali svojo izpostavljenost do zlata. Število špekulativnih pogodb, tako tistih, ki stavijo na padec cen, kot tistih, ki stavijo na rast, se je v preteklem tednu zmanjšalo za 7%.

Te dni kabinet Bele hiše pripravlja seznam za naslednika predsednice ameriške centralne banke. Zaenkrat še ni znano, ali je na seznamu tudi sedanja predsednica Janet Yellen, katere mandat poteče februarja prihodnje leto. Ravno pričakovanja o novem predsedniku FED-a ter potencialnem decembrskem dvigu obrestnih mer bodo v prihodnje krojile povpraševanje vlagateljev po zlatu.

 

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

 

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več