Numerica Report: Indija se digitalizira in posluje brez papirja in gotovine

V zadnjem desetletju je šla Indija skozi nemalo reform in modernizacij, ki so povzročile digitalno revolucijo v državi.

Indijska vlada in centralna banka sta si v letu 2010 zadali cilj formalizirati in financirati indijsko gospodarstvo. Najbolj obsežna reforma je bil program Aadhaar, ki je zagotovil 1,2 milijardni populaciji Indije biometrično identiteto ter uraden zapis v registru prebivalstva. Drugi program, imenovan Jan Dhan Yojana, namenjen dvigu finančne vključitve Indijcev, je omogočil vsakemu indijskemu gospodinjstvu dostop do bančnega računa. S tem programom je bilo odprtih 285 milijonov bančnih računov. Pred reformama skoraj polovica prebivalstva ni imela identifikacije, kar 65 odstotkov pa ni imelo bančnega računa. Zadnja reforma, do katere je prišlo letos, je bila popolna preobrazba davčnega sistema, ki je poenostavil arhaični, indirektni način pobiranja davka in uvedel plačilo davka ob vsaki prodaji blaga ali storitve. Digitalizaciji na roko je šla tudi precejšnja porast uporabe mobilnih telefonov, katere uporablja skoraj 90 odstotkov Indijcev, ter znižanje stroškov prenosov podatkov za kar 85 odstotkov.

Vladne reforme in modernizacija so sprožili proces digitalizacije Indije, kar se je izrazilo v vzpostavitvi projekta IndiaStack, ki se zavzema za brezpapirno in brezgotovinsko poslovanje. Program združuje vrsto aplikacij za e-poslovanje ter plačevanje z mobilnim telefonom, enotno platformo za plačevanje računov ter plačilni sistem Aadhaar, ki omogoča plačevanje le s prstnim odtisom. Z digitalizacijo indijska podjetja in potrošniki pridobivajo boljši dostop do financiranja, stabilnejšo rast in večji razpoložljivi dohodek. Pozitivni učinki bodo vidni tudi v državni blagajni preko učinkovitejšega pobiranja davkov in razdeljevanja socialnih sredstev, s čimer država lahko zmanjša primanjkljaj ter javni dolg.

Prispevek digitalizacije k rasti BDP je ocenjen na 0,5 do 0,75 odstotne točke, celotno indijsko gospodarstvo pa lahko preseže 7 odstotno letno rast BDP v naslednjih 10 letih. Rast BDP vpliva tudi na rast dobičkov podjetij, le-te pa na cene delnic. Indijske delnice so trenutno že ene najhitreje rastočih na svetu in čeprav so v preteklosti že dosegale visoke donose, potencial za rast še vedno ostaja in indijski delniški trg bi lahko ostal eden najbolj donosnih tudi v naslednjem desetletju.

Med podjetji, ki si od digitalizacije Indije lahko veliko obetajo, je Mahindra & Mahindra Financial Services, eno vodilnih nebančnih finančnih podjetij v Indiji. Mahindra financira široko mrežo podeželskega dela Indije, svoje poslovalnice pa ima v kar tretjini indijskih vasi. Digitalizacija prinaša velike koristi predvsem na podeželju. Vse širša uporaba digitalnih oblik poslovanja in plačevanja vpliva na zniževanje stroškov poslovanja, kar prispeva k vse večji finančni vključenosti podeželja ter vodi k bolj racionalnem financiranju velikega števila strank s podeželja.

 

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

 

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več