Numerica Report: Naftni velikani izkoriščajo rastoče cene

Zmanjšanje proizvodnje držav članic OPEC je pognalo cene nafte ter dobičke naftnih družb.

Cena sodčka nafte Brent je na zadnji petek v oktobru presegla 60 dolarjev, kar se ni zgodilo že več kot dve leti. Medtem ko je Brent dosegel raven iz julija 2015, je zahodnoteksaška lahka nafta končala na osemmesečnem vrhu, kar je malenkost pod 54 dolarji.

Na oktobrsko rast nafte je vplivala skrb vlagateljev, da se bodo države članice organizacije OPEC ter Rusija odločile za zmanjšanje proizvodnje v prihodnjem letu, kar bi znižalo svetovne zaloge. Prav tako ne gredo na roko svetovni proizvodnji iraško-kurdski odnosi, ki trenutno dobivajo veliko pozornosti s strani trga. Vlagatelji ocenjujejo, da se odnosi še dolgo ne bodo izboljšali, kar bi podaljšalo izpad proizvodnje.

Dvig cen je pozitivno vplival tudi na poslovanje velikih naftnih podjetij v tretjem četrtletju. Ob manjši proizvodnji so se podjetja osredotočala na zniževanje stroškov ter števila zaposlenih. BP, Chevron in Exxon Mobil so v prvih devetih mesecih tega leta povečali dobiček in presegli pričakovanja analitikov, medtem ko je francoski Total dosegel najvišji dobiček v zadnjih dveh letih. Čeprav je Exxon Mobil letos dosegel 50 odstotno rast dobička, mu je primat ustvarjanja denarja prevzel Royal Dutch Shell z 28 milijardami ustvarjenega denarnega toka v prvih devetih mescih.

Pozitivna pričakovanja glede gibanja cen nafte v prihodnje se odražajo tudi med upravljavci premoženja. Špekulativni skladi so v zadnjem tednu oktobra povečali število pogodb, ki stavijo na rast cene sodčka nafte Brent na 566 tisoč, kar je največ v zadnjih treh tednih. Po drugi strani, pa je število pogodb, ki stavijo na padec cene nafte Brent, padlo na najnižjo raven v zadnjih osmih mesecih.

 

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

 

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več