Numerica Report: Izmed najrevnejših se je Etiopija prebila med najhitreje rastoče

Etiopijsko gospodarstvo je v pogonu, ki se še ne bo ustavilo, političnim nemirom navkljub.

Federativna demokratična republika Etiopija se je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja borila s političnimi in ekonomskimi krizami, državnimi udari, sušami, lakotami ter propadlimi socialističnimi reformami. V letu 2000 je bila država Afriškega roga tretja najbolj revna država na svetu z le 650 dolarji BDP na prebivalca in z več kot 50 odstotki revnega prebivalstva. Kar je sledilo, je bil pravi afriški čudež. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada je bila Etiopija med letoma 2000 in 2016 tretja najhitreje rastoča država na svetu za Kitajsko in Mjanmarom. Z več kot 10 odstotno rastjo BDP v posameznih letih ji je do leta 2011, po izračunih Svetovne banke, uspelo znižati odstotek prebivalstva, ki na dan porabi manj kot 2 dolarja na 31 odstotkov.

Kljub temu, da se Etiopija v zadnjih letih spopada s padanjem cen surovin, predvsem svojih največjih izvoznih produktov, kave in zlata, vlada v Adis Abebi za letošnje leto napoveduje 11 odstotno rast BDP. Proizvodnja, kljub majhnem deležu v gospodarstvu, raste 10 odstotkov letno, krepijo se kmetijstvo, turizem in transport, ki so glavno gonilo rasti.

Tudi obeti za prihodnost so svetli za več kot sto milijonsko državo. Mednarodni denarni sklad napoveduje 6,2 odstotno rast do leta 2022. Vlada napoveduje večje investicije v proizvodnjo, mehanizirano kmetijstvo ter večje zaposlovanje mladih. V začetku preteklega meseca je Nacionalna banka Etiopije devalvilara svojo valuto, etiopski bir, s čimer želi spodbuditi izvoz, zajeziti več kot 10 odstotno inflacijo in zmanjšati dolg ter devizni primanjkljaj.

Pozitivne spremembe v prihodnosti pozdravljajo tako Mednarodni denarni sklad kot mednarodne bonitetne agencije. Tako Standard & Poor's kot Moody's ocenjujeta stabilne obete za Etiopijo ter z ocenama B/B ter B1, kar jo še vedno uvršča med visoko tvegane države. Agenciji dajeta zasluge Etiopiji za ugodno strukturo zadolževanja z ugodno obrestno mero, nižje breme dolga ter večje možnosti za rast v primerjavi z ostalimi državami v regiji. Vsekakor pa v Etiopiji ostaja visoko predvsem politično tveganje ter visok vpliv gibanja cen surovin na gospodarstvo.

Z optimizmom gledajo na Etiopijo tudi vlagatelji v etiopijske državne obveznice. Donosnost evrodolarske državne obveznice, ki zapade leta 2024 je bila sredi večjih političnih nemirov februarja lani na najnižji točki in je znašala 9,7 odstotkov. Z dobro gospodarsko rastjo in ublažitvijo nemirov si je obveznica opomogla in v začetku novembra dosegla 6 odstotno donosnost.

Z rastočim številom izobraženega prebivalstva, izboljšanjem infrastrukture in pritokom investicij iz Kitajske lahko Etiopija napiše eno gospodarsko najbolj uspešnih zgodb. Ekonomski potencial v Etiopiji je neizmeren, vendar mogoč le, če bo državi uspelo premostiti politične ovire.

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več