Numerica Report: Zaloge plina niso pripravljene na zimo

Zima prihaja in gospodarstva preklapljajo proizvodnjo toplotne energije na plin.

Kurilna sezona se je v hladnejših regijah že začela in države vse bolj pogosto preklapljajo na zemeljski plin. To pomeni, da zemeljski plin zavzema vse večji delež v proizvodnji toplotne energije na račun premoga ne le v Evropi, temveč tudi v Aziji. Navkljub večjemu deležu, se pričakuje manjšo proizvodnjo zemeljskega plina, saj so zime vse bolj mile.

Z nizkimi zalogami zemeljskega plina se spopadajo tudi na Kitajskem. Ob državni spodbudi, da Kitajska zmanjša odvisnost od premoga in nafte v industriji, je rast povpraševanja po zemeljskem plinu povzročila, da so zaloge plina le nekaj tednov pred zimo skoraj pošle. Na roko jim ne gre tudi prihajajoča hladna zima, ki bo povečala porabo tudi za ogrevanje. Kljub povečani proizvodnji ter uvozu, so zaloge plina pod lansko ravnjo, vlada pa pričakuje, da to ne bo dovolj za zadovoljitev rastočega povpraševanja.

Zaradi vse večjega onesnaženega zraka, se je za spodbuditev uporabe zemeljskega plina odločila tudi Indija. Njena vlada se je zavezala, da poveča delež zemeljskega plina kot primarnega vira energije s sedanjih 6,5 na 15 odstotkov do leta 2030. Povečan delež bo prišel predvsem na račun premoga v želji zmanjševanja izpustov ter doseganju ciljev klimatskih sporazumov.

Trenutna cena zemeljskega plina je z 2,358 EUR/milijon BTU je 29 odstotkov pod letošnjim vrhom, vendar še vedno 14 odstotkov višje od najnižje ravni februarja letos. V zadnjem tednu novembra je prišlo do nenadnega skoka navzgor ob novici o pričakovanem hladnejšem vremenu v vzhodnem delu ZDA. Cene terminskih pogodb so se odbile od mesečnega dna, saj zaloge, kljub na rekordno visoki ravni proizvodnji, pojenjajo, povpraševanje pa je na vrhuncu. Vsekakor pa se bo ta trend rasti cen zemeljskega plina lahko nadaljeval le, če bo do hladnega vremena do konca leta dejansko prišlo.

 

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več