Numerica Report: Države v razvoju gredo optimistično tudi v leto 2018

Glavna tveganja so povezana s populistično in protekcionistično politiko, ki bi lahko omejila trgovino

Gospodarstva držav v razvoju so v letošnjem letu po podatkih Mednarodnega denarnega sklada dosegla 4,6% rast. Na krilih okrevanja globalnega gospodarstva si lahko obetamo nadaljevanje trenda gospodarske rasti držav v razvoju tudi v letu 2018. Države v razvoju si obetajo pet odstotno rast BDP, kljub zmerni upočasnitvi rasti Kitajske. Poleg močnega globalnega okrevanja bo ključno za uspešno rast držav v razvoju okrevanje trgov surovin, predvsem izvozno naravnanih držav, ki so odvisne od cen surovin. MSCI Emerging Markets indeks izražen v EUR je v letošnjem letu zrasel že za več kot 16%, kar kaže na to, da vlagatelji verjamejo v rast.

Rusija bo v letu 2018 gostila svetovno prvenstvo v nogometu. Pričakovano je višje domače in zunanje povpraševanje, dodatne investicije v osnovna sredstva in gradbeništvo povezane s svetovnim prvenstvom pa bodo vplivale na bolj optimistično raven podjetništva. Dodatna spodbuda rasti izvoza in BDP bodo tudi cene nafte, če se obdržijo na trenutni ravni nad 60 USD na sod.

Indijsko gospodarstvo bo imel od rasti globalnega gospodarstva največ koristi, saj bo pospešil izvoz ter okrevanje zasebnih investicij, kar bo pognalo domače gospodarstvo. Po nizki dobičkonosnosti, presežni proizvodnji in šibki finančni stabilnosti, ki so zajedale indijske zasebne investicije, so te začele okrevati, kar bo v letu 2018 spodbudilo rast BDP, ki lahko preseže 7,5%. V letošnjem letu je indijska vlada uvedla nov davčni sistem ter umaknila svoja največja bankovca iz obtoka, kar je sprožilo pozitivne učinke na gospodarstvo. Prihodki podjetjem so začeli rasti, zadolženost se počasi stabilizira, pobirata se potrošnja in izvoz.

Kitajska vlada za prihodnje napoveduje, da se ne bo več osredotočala samo na surovo rast BDP v številkah, temveč bo glavni poudarek na kakovostni rasti. Tako bo vlada z ukrepi zmanjševala presežne kapacitete, omejevala finančno zadolževanje ter novogradnje. Rast bo temeljila na močni potrošnji ter zunanjem povpraševanju. Te ukrepi bi lahko prispevali k zajezitvi inflacije ter stabilnim financam. Azijska razvojna banka za Kitajsko pričakuje manjšo upočasnitev rasti do 6,4%. V primeru višjih investicij in povečanja izvoze pa lahko Kitajska doseže 6,9% rast BDP v letu 2018. V bolj črnem scenariju, kjer bi kitajska vlada preveč zajezila finance in gradbeništvo, ali v primeru recesije v ZDA, naj rast BDP ne bi presegla 6%.

Glavna tveganja, ki bi lahko ogrozila rasti držav v razvoju so potencialen upad gospodarske aktivnosti razvitih držav, predvsem ZDA ter njihovi trgovinski odnosi, ki bi vodili do znižanja izvoza, predvsem na Kitajskem in v Mehiki ter pritisk na dvig plač zaposlenih, saj se trgi dela približujejo polni zaposlenosti. Uspešnost prihodnjega leta bo odvisna tudi od politike. Trenutne reforme so spodbudne za gospodarstvo, vendar vse bolj prihaja v ospredje populistična in protekcionistična politika, ki bi lahko omejila mednarodno trgovino in zamajala finančno stabilnost.

 

 

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več