Numerica Report: Baterije pognale cene kobalta v nebo

Rastoče povpraševanje po elektroniki napihuje cene ključnih materialov.
 

Kobalt je bil v letu 2017 ena najhitreje rastočih surovin. Konec leta je bilo za tono te redke kovine treba odšteti 62.556 EUR, njegova cena pa se je od začetka leta 2016 več kot potrojila.

Kobalt je redka kovina, ki se jo izkopava skupaj z bakrom in nikljem ter je ena ključnih surovin za električna vozila. Zanimivo je to, da se večina kobalta ne uporablja za električna vozila temveč v baterijah za pametne telefone, prenosne računalnike in elektronske naprave. Letno se proizvede okoli 100.000 ton te redke surovine, večina rudnikov pa se nahaja v Demokratični republiki Kongo, ki se spopada s političnim nemiri. Edinstveno pa ni le izkopavanje, temveč tudi nadaljnja obdelava. Več kot 80 odstotkov svetovnega kobalta kupi Kitajska, ki nima na voljo svojih virov.

Glavni vir rasti cen v zadnjem letu izhaja predvsem iz povečane proizvodnje baterij za električna vozila ter večje prodaje pametnih telefonov. Politični protesti proti dolgoletnemu voditelju Konga Josephu Kabili, težave v proizvodnji in dobavi ter odvisnost od le enega dobavitelja sta sprožila dodaten strah v oskrbovalni verigi in pritisk na dvig cen.

Proizvajalci avtomobilov ocenjujejo, da povpraševanje po kobaltu lahko do leta 2030 naraste na 450 tisoč ton, vendar je vprašanje ali je na voljo sploh dovolj surovine v zemlji. Visoke cene so povzročile dodatna iskanja virov kobalta v Braziliji in Avstraliji ter prisilile proizvajalce baterij, da so pričeli vlagati svoj trud v razvoj tehnologij, ki bi nadomestile kobalt. Te projekti bi na dolgi rok lahko stabilizirali cene kobalta, vendar bo trajalo še nekaj let, da bodo rešili problem nezadostnih virov. Do takrat bo proizvodnja večinoma odvisna od dogajanj v Kongu, kar lahko povzroča občasne zamaške na strani oskrbe.

 

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več