Numerica Report: Vietnam z rekordno rastjo gospodarstva in delniškega trga presegel pričakovanja

Tuje neposredne investicije pospešujejo rast, tveganje pa je oslabitev rasti na Kitajskem.
 

Vietnamsko gospodarstvo ostaja eno najhitreje rastočih na svetu. S pomočjo vse večjih tujih neposrednih investicij, rastoče globalne trgovine in visokim zaupanjem potrošnikov je rast BDP v lanskem letu presegla vsa pričakovanja in znašala 6,8 odstotkov. Na ramenih tujega kapitala so rasle tudi vietnamske delnice, saj je vietnamski delniški indeks Ho Chi Minh lani zrasel za 48 odstotkov.

Glavni razlog za rast vietnamskih delnic pa ni bila rast dobičkov, ki so v letu dni zrasli za dobrih 18 odstotkov, temveč je večina rasti posledica rasti kazalnika, ki kaže razmerje med ceno in dobička. Kazalnik je konec leta dosegel rekordno vrednost 19, rast tega kazalnika pa po navadi ponazarja večji optimizem vlagateljev o boljših prihodnjem poslovanju, ali izboljšanju gospodarske slike. Glavno gonilo rasti kazalnika so predstavljale predvsem delnice velikih podjetij. Z razliko od razvitih trgov, kjer se velika podjetja soočajo z zasičenostjo trga in manjšim prostorom za nadaljnjo rast, na trgih v razvoju, kot je Vietnam, velika podjetja šele začenjajo pridobivati dostop do vseh ugodnosti, ki jih prinaša ekonomija obsega. Podjetja z velikostjo pridobijo boljši dostop do kapitala, pogajalsko moč, ugled in boljše odnose z državnimi oblastmi. Zaradi teh razlogov se z velikimi podjetji na trgih v razvoju trguje po višjih premijah v primerjavi z razvitimi trgi.

Tudi v letu 2018 so obeti za rast delniškega trga optimistični, vendar bo težko doseči lansko rast. Ob nadaljnji visoki rasti dobičkov okoli 18-ih odstotkov, bi Ho Chi Minh delniški indeks lahko presegel 1.100 točk. Visoke cene delnic so privlačne tudi za podjetja, ki se želijo uvrstiti na borzo z  izdajo novih delnic na trgu. Novoizdane delnic pa lahko predstavljajo dodatno tržno tveganje, saj prinašajo večjo ponudbo delnic na trg, ob visokih vrednotenjih pa vse večji skepticizem o vzdržnosti cen.

V letu 2018 veliko obetajo avtomobilske delnice,  kjer podjetja lahko pričakujejo večjo prodajo osebnih vozil, saj nižje uvozne tarife dodatno spodbujajo povpraševanje. Za bolj tveganju naklonjene vlagatelje predstavlja priložnost ladijski sektor. Globalni ladijski prevoz se počasi pobira z dna s podporo rastoče globalne trgovine, zato ladijski prevozniki pričakujejo vse večje povpraševanje po transportu tako v kontejnerskem prometu kot prevozu razsutega tovora.

Dodatna pozitivna spodbuda za rast vietnamskih delnic bi lahko bila vključitev delnic v MSCI Emerging Markets indeks trgov v razvoju. Zaenkrat za dokončno vključitev obstajajo ovire kot so omejitev tujega lastništva ter dostopnost do informacij, vendar bi vse večja velikost borznega trga ter likvidnost delnic lahko pripomogle, da vietnamski borzni trg stopi stopničko višje in se z mejnih trgov povzpne v razred trgov v razvoju. S tem bi vietnamski borzni trg pridobil dodatno zanimanje in povpraševanje s strani tujih vlagateljev, kar bi pozitivno vplivalo na cene.

Ravno oslabitev globalne trgovine dolgoročno predstavlja največje tveganje za nadaljnjo uspešnost vietnamskega gospodarstva in borznega trga. Vietnam je precej odvisen od kitajskega gospodarstva, tako da bi oslabitev rasti negativno vplivala tudi na vietnamski izvoz in neposredno na celotno gospodarstvo. Trenja na korejskem polotoku in v Južnokitajskem morju pa bi lahko kratkoročno negativno vplivalo na razpoloženje vlagateljev in cene delnic ter prinesle priložnosti za nakupe ob padcu cen.

 

 

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več