Numerica Report: Paladij je bil najžlahtnejša kovina lanskega leta

Ne le električna vozila tudi motorji na bencinski pogon vplivajo na redke kovine.

 

Svetovna gospodarska rast ter vse večja proizvodnja avtomobilov so poskrbele za to, da je bil paladij ena najbolj donosnih surovin v letu 2017. Ta žlahtna kovina, ki je ena glavnih sestavin za proizvodnjo emisijskih filtrov za motorje na bencinski pogon je, izraženo v dolarjih, zrasla za več kot 55 odstotkov v lanskem letu in prvič po letu 2001 presegla 1.000 dolarjev na unčo. V sredini januarja je dosegla vrh pri 1.110 dolarjih na unčo, nato pa v treh tednih zgubila več kot 8 odstotkov.

Cene so po skoraj dveh desetletjih ponovno dosegle vrh predvsem zaradi pričakovanj vlagateljev, da bo nadaljevanje rasti svetovnega gospodarstva spodbudilo povpraševanje po avtomobilih. Mnogo proizvajalcev avtomobilov je v začetku tisočletja začelo namesto platine uporabljati paladij, saj je bil cenovno bolj dostopen. Platino se po navadi pridobiva skupaj s paladijem, vendar se jo uporablja predvsem v dizelskih motorjih.

Med kupci paladija so tudi špekulanti, ki lovijo val rasti cen, kar se je opazilo tudi v številnih nenadnih padcih cen ob unovčevanju dobičkov. Vlagatelji verjamejo, da bo potreba po paladiju, ki je že sedaj bolj redka žlahtna kovina v primerjavi s platino, srebrom ali zlatom, vse večja predvsem zaradi rastočega povpraševanja po hibridnih avtomobilih, ki večinoma uporabljajo bencinski pogon, namesto dizelskega. Za to si prizadevajo tudi številne države, ki podpirajo proizvodnjo hibridnih in električnih vozil. Glede na trenutni trend, bi v primeru nadaljnje rasti paladija proizvajalci imeli dolgoročno večjo korist, če zamenjajo paladij za platino kot glavno surovino tudi v proizvodnji bencinskih motorjev. Razlika v ceni bo morala biti dovolj velika ter dolgotrajna, da bi upravičila stroške zamenjave.

 

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več