Numerica Report: Sankcije dodatno pocenile že tako najcenejši delniški trg

Ruske delnice so ene najcenejših na svetu, vendar s pravim razlogom – geopolitično tveganje je veliko.

Ruske delnice so že nekaj let manj priljubljene in nižje vrednotene v primerjavi z delnicami ostalih trgov v razvoju. Po kazalniku CAPE, ki kaže razmerje med ceno delnice in dobičkom na delnico na podlagi povprečja dobičkov preteklih desetih let, so ruske delnice ene najcenejših na svetu. Ruske delnice so ovrednotene le po 9,95-kratniku dobičkov primerjalnega obdobja, kar je skoraj polovico manj kot znaša večkratnik indeksa trgov v razvoju MSCI Emerging markets s 17,89. Za primerjavo – CAPE japonskih delnic znaša 32,96.

Trgi v razvoju so običajno obravnavani kot bolj tvegani, zato so nižje ovrednoteni v primerjavi z razvitimi trgi. Vlagatelji v Rusijo pa tam vidijo še višje politično tveganje v primerjavi z ostalimi razvijajočimi se državami ter večjo nestabilnost. Teza o visokem tveganju Rusije se je še potrdila v začetku aprila, ko so ZDA uvedle nove sankcije proti ruskim oligarhom, povezanim s predsednikom Vladimirjem Putinom ter njihovim podjetjem, kot odgovor na rusko politiko v Siriji ter vpletenost ruskih vohunov v napad s strupom v Veliki Britaniji.

Sankcije so sprožile preplah na trgu in ruski delniški indeks MOEX je 6. aprila v enem dnevu padel za dobrih osem odstotkov, ruski rubelj pa je z 71,35 rubljev za evro pristal na 77,96. Sankcije so v največji meri prizadele ruskega proizvajalca aluminija Rusal v večinski lasti milijarderja Olega Deripaske. Delnice podjetja so v enem dnevu padle za več kot 50 odstotkov. Sankcije so onemogočile drugemu največjemu proizvajalcu aluminija na svetu dostop do tujih virov prihodkov ter financiranja, kar je povečalo tveganje za nezmožnost plačevanja dolgov in potencialen propad podjetja. Grožnje o potencialnem izpadu proizvodnje so pognale cene aluminija v nebo. V začetku preteklega tedna so nato ZDA sankcije proti Rusalu omilile ter predstavile možnost popolne odprave, če se Oleg Deripaska odpove kontrolnemu deležu v podjetju. Delnice podjetja so ob tej novici zrasle za več kot 40 odstotkov, po drugi strani pa je cena aluminija dosegla rekorden več kot sedemodstotni padec.

Panika je zavladala do te mere, da so vlagatelji začeli prodajati vse, kar je povezano z Rusijo. Tako je bilo med delnicami nekaj tudi takšnih, pri katerih je cena močno padla, kljub temu da sankcije niso neposredno usmerjene nanje. Ena izmed takih delnic je ruski internetni gigant Yandex, ki je na dan uvedbe sankcij, 9. aprila izgubil dobrih 12 odstotkov vrednosti, kljub temu da njegov največji lastnik, Arkadij Volož, ni tarča sankcij ter ni v prijateljskih odnosih s Putinom. Yandex je četrti največji internetni iskalnik na svetu in je z vodilnim tržnim deležem v Rusiji največji konkurent Googlu.

V času nizkih globalnih donosnosti je visoka donosnost ruskih delnic in obveznic naredila državo privlačno za tuje investitorje, ki se niso menili za rastoče geopolitično tveganje. Nedavni dogodki so pokazali, da so se vlagatelji, ki tega niso upoštevali, hudo opekli. Padci vrednosti rublja, delnic ter obveznic so pokazali, da je Rusija visoko tvegana država in verjetno bo moralo preteči veliko časa, preden bodo vlagatelji pridobili v zaupanje.

 

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več