Numerica Report: Vrhunska vina med najbolj donosnimi zbirateljskimi predmeti zadnjih sto let

Ekstremni vremenski pogoji in globalno povpraševanje dvigujeta vrednost vrhunskemu vinu.

Pridelovalci vin bodo imeli preteklo leto v slabem spominu, saj so izredne vremenske razmere povzročile velik upad pridelka. Francoska regija Bordeaux se je soočala s hudo pozebo, v Italiji je prevladal vročinski val, kalifornijski vinarji pa so se spopadali z visokimi temperaturami ter požari. Vinarji ocenjujejo, da se bo proizvodnja zmanjšala do dvajset odstotkov, v Bordeauxu pa celo do petdeset odstotkov.

Kar je od pridelka ostalo, so v večini grozdja višje kvalitete. To je slaba novica za trg nižje kakovostih vin, saj se je ponudba grozdja precej skrčila, kar bo povzročilo rast cen ob vse večjem povpraševanju.

Vse večja globalizacija širi popularnost vina v države, kjer kultura pitja vina še ni razvita. Hiter vzpon srednjega razreda v državah v razvoju, vse večja urbanizacija ter posnemanje zahodnjaškega življenjskega sloga vplivajo na vse večje povpraševanje po vinu. Čeprav se največ vina pije v Evropi in ZDA, je rast zaradi zasičenosti trga v teh regijah zastala, po drugi strani, kljub trenutno nizki porabi vina na prebivalca, postajajo gonilna sila rasti azijske države.

Rastoče povpraševanje dobro vpliva tudi na ceno vina. Liv-ex 1000 indeks, ki spremlja cene tisoč svetovnih vrhunskih vin, večinoma iz regije Bordeauxa, je v letu 2017, merjeno v britanskih funtih, zrasel za 10,2%. Naložba v vino se je tako v lanskem letu izkazala za bolj donosno kot v zlato in celo ameriške delnice uvrščene v S&P 500.

Vino se je izkazalo za dobro naložbo tudi med dolgoročnimi vlagatelji in zbiratelji. Raziskava Credit Suisse je ugotovila, da je bilo vrhunsko vino v zadnjih 118 letih najbolj donosna naložba med zbirateljskimi predmeti. S 3,7 odstotno letno rastjo cen je vino preseglo naložbe v umetnine, violine, znamke, zlato in diamante.

 

Vir: Bloomberg

 

Jure Štimac, NUMERICA PARTNERS

Članki / novice

Video: Posnetek webinarja o IPO-ju Alibaba, škotskem referendumu in drugih zanimivosti

Komentar o vplivu škotskega referenduma in potencialne odcepitve Škotske na finančne trge. Dodatno boste izvedeli tudi več podrobnosti o prvotni ponudbi delnic Alibabe javnosti (IPO) in sako se lahko izpostavite do uspeha IPO-ja brez da bi kupili delnice Alibabe.

Več

Asset tv Intervju: Alex Ross, Premier Pan European Property Share Fund

Asset tv intervju z Alexom Rossom, upravljavcem sklada Premier Pan European Property Share Fund

Več

Video: Dogajanje na borzah in pregled izbranih kazalcev

Kateri trgi so v preteklih mesecih naraščali in kateri padali? Kaj se je dogajalo z zahtevanimi donosi na obveznice različnih držav? Kaj je z valutami? Kaj kažejo izbrani kazalci glede prihodnjega dogajanja na borzah? Odgovore na vsa ta vprašanja dobite v video posnetku, ki ga je pripravil Luka Gubo, analitik družbe Numerica Partners.

Več

Vzajemci intervju: Igor Erker: »Visoke donose iščemo na majhnih in nelikvidnih trgih«

Mejni trgi (Frontier markets) so v zadnjem času zelo priljubljeni med vlagatelji, saj predstavljajo najbolj verjetnega naslednika skupine BRIC. Zato smo se odločili za intervju z upravljavcem vzajemnega sklada Numerica Emerging Frontiers, Igorjem Erkerjem, ki sredstva vlagateljev investira na mejne trge in je letos (do 10. septembra) zrasel že za več kot 17 odstotkov.

Več

Naložba v nepremičninski sektor z najvišjimi ocenami Morningstar in Citywire

Brez dvoma najboljši sklad za slovenske vlagatelje, ki vlaga na področje nepremičnin. Visoki pretekli donosi, eden izmed najboljših svetovnih upravljavcev nepremičninskih skladov ter najvišje ocene Morningstar in Citywire so zagotovilo izredne naložbene priložnosti.

Več